För många barn är julen årets höjdpunkt, men för den som har det jobbigt hemma kan det istället betyda en tid av oro och väntan på att skolan ska börja igen.

IOGT-NTO-rörelsens kampanj Vit jul lyfter vikten av barns rätt till en jul med trygga nyktra vuxna, roliga aktiviteter och glada och mysiga minnen för livet.

Att ta ställning är viktigare än någonsin

Alla barn har rätt till en trygg och mysig jul, utan att behöva oroa sig för vuxna som dricker. Men allt för många barn och unga räknar ner till jul med en klump i magen. Genom att du som vuxen tar ställning för Vit jul och lovar att inte dricka alkohol under julhelgen hjälper du till att förändra normen att julen behöver innehålla alkohol. Ditt ställningstagande inspirerar andra att vara nyktra och ger barnen den trygga vita jul de har rätt till.


Ta ställning för en Vit jul


Se barnen – och var en trygg vuxen

I genomsnitt fyra barn i varje svensk skolklass påverkas negativt av en förälders drickande och många av dessa känner oro, inte glädje, när jullovet närmar sig. Under julen – och särskilt i år när både barn och vuxna kan bära på en extra oro – är det viktigare än någonsin att vara uppmärksam på hur barn i din närhet har det. I Junis skrift ”När en förälder dricker för mycket” kan du läsa mer om hur du upptäcker barn som har det jobbigt hemma och som är i behov av stöd. Du kan beställa ett tryckt exemplar gratis eller ladda ner den som PDF.


Beställ När en förälder dricker för mycket


För en del barn är jullovet förknippat med ensamhet och utsatthet. Att du är en trygg vuxen som ser barnen är viktigare än någonsin.

Aktiviteter när skolan har stängt

Jullovet är förknippat med roliga aktiviteter, resor med familjen och annat kul, men för en del barn är verkligheten en annan. Både föräldrarnas ekonomi, arbete under julhelgerna, psykisk ohälsa och alkoholmissbruk kan sätta stopp för aktiviteter som andra barn tar för givet. I Vit jul-kampanjen ordnar IOGT-NTO-rörelsen aktiviteter som är öppna för alla – för att alla barn ska få med sig ett fint minne från jullovet. I år sker aktiviteterna främst digitalt och i form av enskilda utomhusaktiviteter.


Se kartan över Vit jul-aktiviteter 2020/2021Stöd vårt arbete

Genom att stödja IOGT-NTO-rörelsens Vit jul-kampanj hjälper du oss att ge fler barn en trygg, rolig och vit jul. Stöd oss genom att handla i vår Gåvoshop, eller ge ett bidrag direkt via Swish eller Plusgiro. IOGT-NTO-rörelsen har 90-konto och du kan vara trygg med att ditt bidrag används på rätt sätt.


Ge en gåva

Genom att handla i Vit juls gåvoshop stödjer du vårt arbete och ger fler barn chans till en rolig och trygg jul, fri från alkohol och andra droger.